De Steenen Molen in Brecht kent een lange geschiedenis. De molen werd gebouwd in 1842 en is de enige overgebleven kettingkruier in de provincie Antwerpen. Er bestaan nog slechts drie gelijkaardige molens in Vlaanderen. Het is dan ook meer dan terecht een beschermd monument. In 2016 werd het molengebouw met veel respect voor het verleden gerenoveerd. De volgende stap is het opnieuw maalvaardig maken van de molen. Aan de voet van de molen staat het oude molenaarshuisje. Dit werd als ‘positieve energiewoning’ gerenoveerd en verbouwd tot meest energiezuinige woning van het land.

De Steenen Molen

De Steenen Molen stond in de streek ook bekend als de ‘Bounke Bounke-molen', verwijzend naar de dancing die er in de jaren ’60 gevestigd was. Kom hier meer te weten over de geschiedenis van deze molen.

Molenaarshuisje

De renovatie van het molenaarshuisje is een prachtig voorbeeld van hoe geschiedenis en moderne technieken kunnen samengaan. De woning produceert dankzij allerlei energiezuinige technieken en alternatieve energie meer energie dan zelf wordt verbruikt. Het project staat symbool voor de ecologische manier waarop de hele molensite gerenoveerd werd.